• Slide01
  • Slide02
  • Slide03

Εκδρομή στο Λαύριο - Υπενθύμιση

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Σ.Α.Φ.Ε.,

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι διοργανώνουμε θεματική ημερήσια εκδρομή στο Λαύριο το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022.

Το Λαύριο υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές νέες πόλεις στην Ελλάδα του περασμένου αιώνα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον διεθνή χώρο. Υπήρξε ο πρώτος εργατικός οικισμός που οικοδομήθηκε απ’ αρχής στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος κατά το πρότυπο μιας «company town». Η ίδρυση του Λαυρίου και η εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους του συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια του νέου ελληνικού κράτους του 19ου αιώνα να αναπτύξει τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές και τη βιομηχανία του.

Τη μεταλλευτική δραστηριότητα ξεκίνησαν οι αρχαίοι Έλληνες πριν το 3.000π.Χ. Η συστηματική και εντατική εκμετάλλευση των αργυρομολυβδούχων μεταλλευμάτων αρχίζει με τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας το 508 π.Χ. Ο άργυρος του Λαυρίου, σε συνδυασμό με τους φόρους των συμμάχων, προσέφερε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή των αθάνατων μνημείων του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους, καθώς για και τον πολεμικό εξοπλισμό των Αθηνών, την περίοδο των Περσικών Πολέμων. Μετά την κλασσική αρχαιότητα, διακόπτεται κάθε σοβαρή μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα και ακολουθούν πολλοί αιώνες σιωπής.

Το 1860 ξεκίνησε εκ νέου η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Η νέα περίοδος ακμής της Λαυρεωτικής έβαλε την σφραγίδα της, τόσο στην ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, όσο και στην δημιουργία και το χαρακτήρα της πόλης του Λαυρίου.

Μετά το 1980, το Λαύριο θα αντιμετωπίσει ξανά ένα νέο κύκλο κρίσης σαν συνέπεια της αποβιομηχάνισης σ’ όλη την Ελλάδα. Δεκάδες μονάδες θα διακόψουν τη λειτουργία τους και περισσότερο από 20% του πληθυσμού θα εγκαταλείψει την πόλη λόγω της ανεργίας.

                                 a_00c.jpg

Εμείς θα επισκεφτούμε και θα ξεναγηθούμε σε 2 από τους πλέον σημαντικούς χώρους της περιοχής: την Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων και το Ορυκτολογικό-Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας.

Κατόπιν θα γευματίσουμε στην γνωστή ταβέρνα της περιοχής, Παλιός Σταθμός. Θα υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για βόλτα και καφέ στο λιμάνι πριν την επιστροφή μας στην Αθήνα το απόγευμα.

Πρόγραμμα

Αναχώρηση με πούλμαν από την είσοδο του ξενοδοχείου Αμαλία (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 10) 9.00 π.μ
Επίσκεψη στο
Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και ξενάγηση στη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων 10.30 π.μ.
Επίσκεψη/Ξενάγηση στο
Ορυκτολογικό-Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας Λαυρίου στις 12.00 μ.
Γεύμα στην ταβέρνα
Παλιός Σταθμός
Ελεύθερος περίπατος – καφές στην πόλη και στο λιμάνι
Αναχώρηση
18.00 μ.μ.
Επιστροφή στην Αθήνα περίπου
19.30 - 20.00 μ.μ.

Κόστος Μετάβασης και Ξεναγήσεων: 30 ευρώ/άτομο

Για επιπλέον πληροφορίες και κρατήσεις απευθυνθείτε στην Πρόεδρο κ.Νονίκη Πέρδικα και την Γεν.Γραμματέα κ.Μίκα Μπάρμπα.
Εναλλακτικά στείλτε μας email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Φιλικά,
η Πρόεδρος, Νονίκη Πέρδικα (6944788606)
και η Γεν.Γραμματέας, Μίκα Μπάρμπα (6936768938)

Εκτύπωση Email