• Slide01
  • Slide02
  • Slide03

Ημερήσια εκδρομή στους Δελφούς

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Σ.Α.Φ.Ε. καλησπέρα σας,
 
Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι προετοιμάζουμε ημερήσια εκδρομή στους Δελφούς με επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στο αρχαιολογικό μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024.
 
Έκθεση με έργα του Πικάσο

 
Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών φιλοξενείται αυτήν την εποχή και για περιορισμένο χρονικό διάστημα η έκθεση «Pablo Picasso: Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του». Η έκθεση περιλαμβάνει πενήντα πέντε σπάνιες αυθεντικές αφίσες, καθώς και κεραμικά του μεγάλου δημιουργού. Όλες οι αφίσες, είναι φιλοτεχνημένες από τον Πικάσο με την τεχνική της λιθογραφίας, της χαλκογραφίας και του λινόλεουμ.
Τα κεραμικά του Πικάσο είναι μια ιστορία που εξελίχθηκε στο μέρος της αγγειοπλαστικής, στο Βαλλωρίς, όπου ο μεγάλος καλλιτέχνης ζούσε από το 1948 έως το 1955. Έπλασε πάνω από 3.500 κομμάτια από πηλό, από απλές πιατέλες μέχρι σπουδαία έργα τέχνης με περίπλοκες μορφές. Κάποια από αυτά φιλοξενούνται στην έκθεση για να «ενημερώσουν» τους επισκέπτες ότι αυτό που ενδιέφερε τον Πικάσο δεν ήταν η χαρακτική τελειότητα, αλλά η ανάγκη να μεταφέρει μέσα από τα έργα του τις ιδέες για την ειρήνη και τη δημοκρατία, το φθαρτό και το άφθαρτο, το δίκαιο και το άδικο.
 
Αρχαιολογικό Μουσείο

Έναν αιώνα μετά τα πρώτα εγκαίνια του μουσείου συντελέστηκε νέα επανέκθεση, με στόχο την καλύτερη ανάδειξη ορισμένων από τα εκθέματα, όπως ο Ηνίοχος και τα χρυσελεφάντινα έργα, κυρίως με γνώμονα τα νέα επιστημονικά δεδομένα από τη μελέτη των αντικειμένων, η οποία δεν έχει σταματήσει ως τις μέρες μας.
Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τον Α. Τομπάζη. Όπως γράφει εύστοχα η τέως Έφορος Αρχαιοτήτων Δελφών Ροζίνα Κολώνια στον οδηγό του Μουσείου, τα εκθέματα διατάσσονται κατά τρόπον ώστε να «συνθέτουν ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που οι σελίδες του διατρέχουν μέσα από την πορεία της έκθεσης δώδεκα αιώνες: αφηγούνται μουσειογραφικά την πολιτική, θρησκευτική και κυρίως καλλιτεχνική δραστηριότητα του πιο ξακουστού ιερού της ειδωλολατρίας και του μαντείου του».​
 

Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών

O αρχαιολογικός χώρος των Δελφών βρίσκεται σε απόσταση 400μ. από το σύγχρονο χωριό των Δελφών στον δρόμο Αράχωβας-Άμφισσας-Ιτέας. Ο σύγχρονος δρόμος οριοθετεί και χωρίζει τα δύο ιερά της αρχαιότητας, το Ιερό της Αθηνάς Προναίας στα νότια και το Ιερό του Απόλλωνα στα βόρεια. Το ιερό της Αθηνάς Προναίας περιλαμβάνει τη Θόλο, τους ναούς της Αθηνάς Προναίας και δύο τουλάχιστον θησαυρούς, ενώ πλάι του στέκει το εντυπωσιακό γυμνάσιο.
Το Ιερό του Απόλλωνα διατρέχει η Ιερά Οδός, κατά μήκος της οποίας είχαν σταδιακά οικοδομηθεί οι Θησαυροί των ελληνικών πόλεων και ανεγερθεί αναθήματα και μνημειακά γλυπτά σύνολα. Η Ιερά Οδός απολήγει στο Ναό του Απόλλωνα, όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα και το μαντείο, ενώ το Θέατρο υψώνεται επάνω από τον ιερό χώρο. Εκτός του ιερού τεμένους οικοδομήθηκαν δημόσια χαρακτήρα, όπως η Δυτική Στοά και το Στάδιο, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του αρχαιολογικού χώρου.

 

Η αναχώρηση μας θα γίνει, όπως πάντα, στις 9.00 μπροστά από το ξενοδοχείο Αμαλία (Λεωφ.Αμαλίας 2), στο Σύνταγμα.
 
Μετά την επίσκεψή μας στους Δελφούς θα μεταβούμε στην Αράχωβα για φαγητό.
 
Η επιστροφή μας στην Αθήνα θα γίνει γύρω στις 7 το απόγευμα.
 
Δηλώσεις συμμετοχής στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. είτε στις κ.κ. Νονίκη Πέρδικα (6944788606) και Μίκα Μπάρμπα (6936768938) έως την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Μάιου (προκειμένου για την επιλογή του κατάλληλου πούλμαν).
 
Το κόστος της εκδρομής θα διαμορφωθεί από το πλήθος των συμμετοχών, και θα ενημερωθείτε σχετικά εντός των ημερών.
 
Φιλικά,
η Πρόεδρος, Νονίκη Πέρδικα
και η Γεν.Γραμματέας, Μίκα Μπάρμπα

Εκτύπωση Email